TARA DE ORIGINE
Statele Unite
NUME ORIGINAL
Alaskan Malamute
ALTE NUME
Mahlemut, Malhmut
Cel mai mare si cel mai puternic dintre toti câinii nordici de tras la sanie. Tinuta mândra si impunatoare. Aspect lupoid marcat. Alura supla.
De-a lungul secolelor, Malamutul de Alaska a constituit un ajutor indispensabil populatiilor native din Alaska. Numele sau provine de la tribul inuit, Mahlemut(Malhemut), care a dezvoltat aceasta rasa si a utilizat-o la vânatoarea de caribou, precum si drept câine de paza al locuintelor. Desi nu este la fel de rapid precum un Husky siberian, Malamutul de Alaska detine capacitatea de a trage încarcaturi mai grele, câstigându-si astfel reputatia de ?locomotiva zapezilor? din Nord. Rasa a fost recunoscuta de American Kennel Club în anul 1935.
Caracter, aptitudini speciale si dresaj
Acest câine robust, calm, echilibrat poseda o rezistenta extraordinara. Desi destul de independent, el nu este la fel de exuberant precum un Husky. Este jucaus, afectuos si blând cu copiii, ceea ce îl face un câine de companie excelent. Malamutul de Alaska nu reprezinta însa un câine de paza prea bun, deoarece rareori latra, nu este agresiv si este foarte sociabil. Instinctul sau de haita este înca puternic, de aceea este mai degraba dominant cu ceilalti câini. Dresajul sau trebuie sa fie ferm si sa înceapa de la o vârsta foarte mica.
Întretinere si utilizare
Exista posibilitatea ca Malamutul de Alaska sa se poata adapta la viata în cadrul orasului, dar nu suporta solitudinea si uraste inactivitatea. Închis în casa, el poate produce ravagii serioase în toata locuinta. Pentru a îsi mentine sanatatea fizica si mentala, acest câine trebuie sa faca plimbari lungi si frecvente, si daca este posibil sa i se permita sa traga încarcaturi la sanie. Aceasta rasa nu suporta prea bine caldura. Necesita periaj de doua ori pe saptamâna, iar în perioada sezoanelor de napârlire pieptanat intens.
-câine de tras la sanie(greutati mari pe distante lungi).
-câine de companie.
CAPUL
Este lat si puternic. Cutia craniana este lata si stopul lejer. Botul puternic, masiv prezinta trufa neagra sau maro, în cazul robei roscate, si buze bine lipite de maxilare.
OCHII
Migdalati, sunt pozitionati oblic în cutia craniana, de culoare bruna. Culoarea albastra reprezinta greseala eliminatorie.
URECHILE
Au dimensiune medie si forma triunghiulara. Sunt larg departate si purtate în pozitie ridicata.
CORPUL
Compact si bine muscularizat, are gât puternic, piept bine dezvoltat, spate drept si zona renala solida, musculoasa.
MEMBRELE
Membrele sunt puternice cu osatura foarte bine dezvoltata. Labele sunt mari, compacte si groase.
COADA
Bogat îmblanita este purtata deasupra spatelui, fara sa fie rulata în bucla strânsa.
ROBA
Este groasa si aspra, niciodata lunga sau moale. Blana este mai lunga pe umeri, gât, de-a lungul spatelui, pe crupa, coapse si coada. Subparul este dens, lânos si unsuros de lungime 2,5-5 cm.
CULOAREA
Gri deschis cu umbriri intermediare catre negru sau umbriri de la nisipiu spre roscat. Combinatiile de culori sunt acceptate la subpar. Singura culoare uniforma permisa este albul. Albul este mereu culoarea predominanta pe partea ventrala a corpului, labe, membre si marcajele faciale.
ÎNALTIME
Mascul: 65 cm
Femela: 58 cm
GREUTATE
Mascul: 38 kg
Femela: 34 kg Pentru mai multe informatii despre aceasta rasa, va rugam sa ne contactati! |