Scoala de dresaj canin KRIS Pensiune animale Servicii vanatoare caini de vanatoare Pensiune in Delta Dunarii
CANISA KRIS
Canisa Kris
"KRIS iti ofera adevaratul prieten!"
MENIU
Forumul Canisei Kris
Prima pagina
Prezentare Canisa
Caini de companie
Caini de agrement
Caini de paza si
     aparare/molosi
Caini de vanatoare
Caini terrieri
Pisici
Animale exotice
Link-uri
Servicii complete
Sfaturi utile -
     Recomandari
Contact
CAINI DE PAZA SI APARARE/MOLOSI
Akita Inu
Bearded Collie
Bobtail
Boxer German
Bulldog Englez
Bullmastiff
Cainele de Pirinei
Cane Corso
Ciobanesc Belgian Groenendael
Ciobanesc Belgian Lackenois
Ciobanesc Belgian Malinois
Ciobanesc Belgian Tervueren
Ciobanesc Caucazian
Ciobanesc de Asia Centrala
Ciobanesc de Berna
Ciobanesc German
Ciobanesc Romanesc Carpatin
Ciobanesc Romanesc Mioritic
Ciobanesc Scotian (Collie)
Dobermann
Dog Argentinian
Dog de Bordeaux
Dog German
Fila Brasileiro
Komondor
Kuvasz
Landseer
Leonberger
Marele Caine Japonez
Mastiff Englez
Mastino Napoletano
Pero de Presa Canare
Puli
Rottweiler
Saint-Bernard
Schnauzer
Shar Pei
Terra Nova
Tosa-inu
Ciobanesc Romanesc Carpatin
 

RASA DISPONIBILA NUMAI PE COMANDA - 0744.348.950

TARA DE ORIGINE
Romania

ORIGINE
Standardul rasei a fost redactat in anul 1934 de catre Institutul National Zootehnic si actualizat in anul 1982 de catre Asociatia Chinologica Romana, apoi, in ianuarie 1999. In martie 2001, a fost actualizat, din nou, de catre Clubul National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, in colaborare cu Comisia Chinotehnica a A. Ch. R., iar in data de 24.11.2001 a fost revazut si adaptat in conformitate cu modelul propus de catre Federatia Chinologica Internationala.

Acest standard a fost revizuit de catre Subcomisia pentru Ciobanesti Romanesti Carpatini, coordonata de catre Comisia tehnica a A.Ch.R. la data de 29 martie 2002, in conformitate cu cerintele F.C.I.

Scurt istoric
Ciobanescul Romanesc Carpatin este selectionat dintr-o rasa endemica existenta in spatiul Carpato - Danubian. De-a lungul secolelor, criteriul dominant de selectie a fost utilitatea, cainele pastrandu-si caracterul intact pana in zilele noastre.

UTILIZARE
Caine ciobanesc folosit de catre ciobanii romani din muntii Carpati, de multe secole, la apararea turmelor de oi; este, in acelasi, timp si un excelent paznic al gospodariilor.

Aspect general
Caine de talie mare, agil, niciodata greoi, impresia generala fiind de caine viguros si impunator. Trunchi rectangular, crupa lata, usor inclinata, torace larg si adanc, umar lung si usor inclinat. Dimorfism sexual bine marcat. Masculii sunt mai inalti, mai puternici decat femelele.

Proportii importante
Lungimea corpului este intotdeauna ceva mai mare decat inaltimea la greaban. Lungimea excesiva a corpului cu mai mult de 10%, precum si formatul cvadratic, sunt defecte grave. Datorita particularitatilor morfologice, lungimea femelelor poate fi putin mai mare. Adancimea toracica este aproximativ egala cu jumatate din inaltimea la greaban, iar raportul cranio-nazal usor supraunitar.

Comportament/caracter
Paznic innascut si neinfricat, cainele se distinge prin atasamentul instinctiv, neconditionat, fata de turmele aflate in paza si fata de stapanul sau. Este un caine cu un comportament retinut, calm si echilibrat.

Capul
Este de tip lupoid.

Regiunea craniana
Carpatinul este un caine mezocefal, cu cap masiv, dar nu greoi. Fruntea este lata si usor boltita. Craniul este mai lat intre urechi si se ingusteaza treptat inspre stop. Silon median destul de lung si suficient de bine marcat.

Stopul
Stopul este moderat, niciodata prea marcat, dar nici sters in totalitate.

Regiunea faciala

Trufa
Este mare, lata si intotdeauna neagra.

Botul
Este puternic, cu sectiune aproximativ ovala, usor tronconic. Lungimea lui este ceva mai mica decat cea a craniului, sau cel mult egala.

Buzele
Sunt groase, bine intinse, cu comisura bine inchisa, bine pigmentate.

Maxilarele/dantura
Maxilarele sunt puternice, solide si drepte. Dantura puternica se inchide in foarfeca. Arcada dentara a incisivilor este usor rotunjita. Nu se admite prognatismul si muscatura in cleste.

Obrajii
Sunt uscati, iar maseterii puternici, neproeminenti, pielea este bine intinsa.

Ochii
Sunt migdalati, usor oblici, destul de mici in raport cu dimensiunile craniului, de culoare brun-castanie. Nu sunt nici proeminenti, nici infundati in cutia craniana. Pleoapele negre sunt bine intinse pe globul ocular.

Urechile
Sunt triunghiulare, nu prea mari, cu varfurile rotunjite, culcate pe obraji, prinse putin mai sus de coltul extern al ochilor.

Gatul
Este musculos, foarte puternic, de lungime medie, facand un unghi de aproximativ 50 o cu orizontala.

Corpul
Este viguros, bine legat, usor dreptunghiular.

Linia superioara
Este dreapta si solida.

Greabanul
Este putin marcat.

Spatele
Are o lungime medie, este drept, solid, musculos.

Salele
Sunt puternice, musculoase, dar nu prea late, de lungime moderata: nici prea lungi, astfel incat linia superioara sa para lipsita de soliditate, dar nici prea scurte.

Crupa
Este musculoasa si lata, de lungime moderata, usor inclinata, niciodata tesita.

Toracele
Este bine dezvoltat, adanc (pana la nivelul coatelor), destul de lat. Suficient de  lung, cu ultimele coaste bine indreptate inspre inainte. Coastele sunt bine arcuite, iar toracele nu trebuie sa aiba aspect de butoi.

Linia superioara
Este moderat ascendenta, abdomenul este ridicat, dar nu prea supt ori relaxat.

Coada
Este inserata destul de sus, bine imblanita, cu par abundent. In repaus, atarna drept, sau este usor curbata in forma de sabie si ajunge pana la jaret. In atentie si in actiune, se ridica, dar niciodata nu este culcata sau curbata astfel incat sa atinga spatele.

Membrele

Trenul anterior
Are o osatura solida.

Aplomburile
Sunt drepte (vazute din orice pozitie, membrele anterioare sunt drepte, perpendiculare pe sol).

Spata
Este puternica, cu inclinare moderata.

Antebratul
Este drept, foarte riguros, cu sectiune ovala. 

Coatele
Sunt lipite de corp, neinfundate in cutia toracica, nici indreptate catre exterior.

Metacarpul
Este scurt, usor inclinat.

Labele
Sunt ovale, masive, compacte.

Trenul posterior
Este musculos, cu osatura solida si angulatii corecte.

Aplomburile
Sunt drepte.

Gamba
Este puternica, musculoasa, de lungime moderata.

Jaretii
Sunt solizi, fermi, nu prea inalti, astfel incat sa determine o accentuare a angulatiei genunchiului, dar nici prea josi.

Metatarsul
Este solid, drept si vertical, face cu gamba un unghi de jaret sesizabil.

Lebele
Sunt ovale, bine dezvoltate si compacte. Degetele arcuite si apropiate. Eventualii pinteni trebuie indepartati. Cuzineti plantari elastici si rezistenti.

Alura
Cainele are un mers liber, degajat, cu pasul intins; trap viguros si sustinut. Membrele se misca in planuri paralele.

Pielea
Este pigmentata in cenusiu. Trufa, conturul pleoapelor si buzele trebuie sa fie negre. Sunt de preferat unghiile cenusii sau negre.

Roba
Parul tector este mai aspru, des si cu fir drept; subpar dens si moale. Cu exceptia capului si a fetelor anterioare ale membrelor, unde parul este scurt si neted, tot corpul este acoperit cu par abundent, de lungime medie. In jurul gatului, pe partea posterioara a membrelor si pe coada, parul este mai lung, abundenta acestuia constituind un element tipic.

Culoarea
Este lupie, in diferite nuante, de obicei mai deschisa pe partile laterale si mai inchisa pe partea de sus a trunchiului sau lupie cu marcaje albe pe gat, frunte, labe sau bot; nu este de preferat ca albul sa fie predominant. Sunt admise si exemplare baltate in aceste culori, dar ele vor fi excluse de la titlu. Nu sunt admise exemplarele tigrate.

Talia
Este de 65 cm la masculi si 61 cm la femele.

Greutatea
Este proportionala cu talia, dand impresia unui caine puternic, dar care nu trebuie sa fie greoi.

Pentru mai multe informatii despre aceasta rasa, va rugam sa ne contactati!

© COPYRIGHT CANISA KRIS

Caini de vanzare | Pisici de vanzare
Rase : Bulldog Englez, Bulldog Francez, Bulldog American, Ciobanesc, Mastiff, Bichon, Boxer, Bullmastiff, Cane Corso, Ciobanesc Belgian Groenendael, Ciobanesc Belgian Lakenois, Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc Belgian Tervueren, Ciobanesc Caucazian. Tag : Rase catei, caine, catel, canina, ciobanesti, pitic, setter, retriever, spaniel, copoi, brac, ne ocupam cu cresterea cainilor de raza, articole despre catei, filme si poze din canisa, recomandari - 0744.348.950