TARA DE ORIGINE
Germania
NUME ECHIVALENTE
Schnauzer urias (Riesenschnauzer), Schnauzer mijlociu (Mittelschnauzer), Schnauzer pitic (Zwergschnauzer)
Privit din lateral, trunchiul se încadreaza perfect într-un patrat. Robust si totusi elegant.
În limba germana, ?Schnauze? înseamna ?bot?, ceea ce înseamna ca aceasta rasa a fost denumita dupa botul sau zbârlit, caracteristic. Pâna aproape de secolul al XIX-lea, Schnauzerii erau considerati Pinscheri cu par sârmos. În prezent exista trei varietati de Schnauzeri. Provenienta Schnauzerului mijlociu este necunoscuta deoarece exista de foarte multa vreme în aceasta forma. Probabil radacinile sale s-ar putea regasi în Biberhund si un câine cu par sârmos vânator de sobolani, sau în rasele de câini ciobanesti. Initial, Schnauzerul mijlociu a fost utilizat la îndepartarea animalelor daunatoare. Schnauzerul urias este rezultatul încrucisarilor dintre Schnauzerul mijlociu, Dogul german si Câinele belgian de cireada. Bineînteles, Schnauzerul urias poate fi pur si simplu considerat replica marita a varietatii standard. Înfatisat în una din operele pictorului Albrecht D ü rer, Schnauzerul urias a fost probabil creat în regiunea Wurtemberg. Acesti câini pazeau fermele si tineau animalele daunatoare la distanta de staule. Schnauzerul pitic a fost creat în jurul anului 1880 prin încrucisarea selectiva a exemplarelor mici de Schnauzer mijlociu. În Europa, cea mai populara varietate este Schnauzerul urias, dar în tarile vorbitoare de limba engleza este mai întâlnit Schnauzerul pitic.
Caracter, aptitudini speciale si dresaj
Schnauzerul este plin de viata, curajos, energic, impetuos si totusi stabil, rezistent, mândru si dominator. Schnauzerul urias este mai calm decât miniatura sa. Acest câine devotat, afectuos iubeste copii si întruchipeaza un animal de companie excelent. În permanenta în alerta, circumspecti fata de straini si demni de încredere, Schnauzerii mijlociu si urias sunt câini de paza excelenti. Aceasta rasa necesita stapânire ferma si foarte multa atentie.
Întretinere si utilizare
Schnauzerii nu trebuie sa locuiasca înauntrul apartamentelor. Ei sunt câini activi si necesita spatiu si o cantitate considerabila de exercitii fizice pentru a se mentine în forma si pentru a-si pastra sanatatea mentala. Periajul zilnic si toaletarea profesionala o data la trei luni sunt absolut necesare.
-câine de paza si aparare.
-câine de armata.
-câine de companie.
CAPUL
Este robust si alungit iar stopul este pronuntat. Puntea nazala are forma rectangulara. Botul lung, barbos are forma tronconica. Buzele sunt negre.
OCHII
Ovali, închisi la culoare.
URECHILE
Daca sunt cupate sunt purtate în pozitie ridicata. Naturale, sunt cazute, prinse sus, în forma de ?v?. Nu trebuie sa depaseasca vârful craniului.
CORPUL
Constitutie patratoasa. Gât arcuit. Latimea pieptului este medie cu coaste moderat de arcuite. Abdomen moderat ascendent spre posterior. Spate scurt care se înclina usor spre crupa.
MEMBRELE
Labe scurte si rotunde. Degete compacte, arcuite cu unghii închise la culoare. Membre cu muschi foarte bine dezvoltati.
COADA
Amplasata sus, purtata în pozitie ridicata, este cupata la trei vertebre.
ROBA
Aspra, sârmoasa, deasa, cu subpar dens. Barba sârmoasa amplasata pe bot; ochii usor umbriti de sprâncenele stufoase.
CULOAREA
Negru pur sau sare si piper. Masca închisa la culoare. Nu sunt de dorit marcajele albe.
ÎNALTIME
Schnauzer urias: 60-70 cm
Schnauzer mijlociu: 45-50 cm
Schnauzer pitic: 30-35 cm
GREUTATE
Schnauzer urias: 30-40 kg (35-45)
Schnauzer mijlociu: 15 kg (14-20)
Schnauzer pitic: 4-7 kg (4,5-7) Pentru mai multe informatii despre aceasta rasa, va rugam sa ne contactati! |